fbpx
Blindbakken, wat is het en waarom?

In dit blog heb je kunnen lezen wat blindbakken precies is. Nu wil ik je graag wat blindbak tips en trucs geven waardoor het makkelijker gaat. Lees je verder?

 

 

Wat is blind bakken nou ook alweer?

Blind bakken is het bakken van een bodem met een steunvulling voordat de echte vuling erin gaat. Je komt dit in een receptuur tegen wanneer de bodem lekker krokant moet zijn of de bodem niet moet rijzen.

Blindbakken | De tips & trucs.

Om het blindbakken van bodems nog makkelijker te maken deel ik een aantal van mijn tips en trucs met jou.

1. In veel recepten staat dat je keramische bonen moet gebruiken die je kan hergebruiken. Eerlijk gezegd vind ik die bonen vaak te groot en erg prijzig. Voor het blindbakken gebruik ik bonen. Gewoon gedroogde witte/bruine bonen die je in de supermarkt kan kopen. Een stuk goedkoper, en ook deze kan je heel vaak weergebruiken! het voordeel van deze bonen is dat ze niet te klein (rijst) of te groot (keramische bonen) zijn en zich dus goed aanpassen aan de vorm.

2. Tussen het deeg en de steunvulling leg je een vel bakpapier. Ik gebruik een rond vel en knip deze aan de zijkanten in zodat hij goed in de vorm past. Na gebruik berg ik deze samen met de bonen op zodat je het setje altijd bij elkaar hebt liggen. Op de foto’s hieronder zie je goed wat ik bedoel.

3. Komt er in je bodem een hele natte vulling? wellicht is het dan handig om de bodem eerst nog even in te strijken met gesmolten chocolade en dit te laten stollen. Het vet van de chocolade zorgt ervoor dat het vocht van de vulling niet in het deeg kan trekken. 

4. Wanneer je een bodem volledig blind bakt. Dus hem mooi goudbruin afbakt kan je hem donker en luchtdicht verpakt rustig 2 weken laten liggen. Dit zorgt ervoor dat je de taart al wat kan voorbereiden. In mijn winkel bak ik 1 á 2 keer per week een lading blind. Wanneer ik deze dan nodig heb kan ik ze zo pakken. Zo kan ik efficiënter werken.

5. Zelf gebruik ik een taartvorm met een losse bodem. Dit maakt het makkelijker om de bodem zonder breken uit de vorm te krijgen. Je drukt dan zo de bodem omhoog waardoor de  rand loskomt.

 

Bodem taart blindbakken

Het bakpapier met de inkepingen zodat hij beter past.

Bodem taart blindbakken

Gedroogde witte bonen werken perfect als steunvulling.

Heb jij nog meer tips?

Weet jij nog meer tips voor het blind bakken, laat het achter in een reactie onder het blog.

Wil jij nu gelijk aan de bak? Download het receptuur van onze citroen-meringue taart inclusief stap voor stap uitleg en boodschappenlijstje. Dat kan via deze link. Liever iets met rood fruit? Tessa van Patesserie heeft dit recept op haar blog staan.

Als je de taart gemaakt hebt vergeet dan niet de hashtag #kijkjeindekeukenvankelly te gebruiken bij het plaatsten op de socials. Ik vind het zo gaaf om jullie creaties voorbij te zien komen!

Heb je verder nog vragen of wil je mij laten weten of je wat aan dit blog hebt gehad, dan kan je hieronder een reactie achterlaten.

 

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

0 Comments

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest