fbpx
Blindbakken, wat is het en waarom?

Weet jij het geheim van onze citroen-meringue tartelettes of de lekkerste quiche die je thuis kan maken? Dat is natuurlijk de krokante bodem. Dit komt doordat we de bodem eerst blind bakken. Wil je weten wat het is en waarom dit verstandig is? Ik leg het jou uit in dit blog.

 

Wat is blind bakken?

Blind bakken is het bakken van een bodem met een steunvulling voordat de echte vuling erin gaat. Je komt dit in een receptuur tegen wanneer de bodem lekker krokant moet zijn of de bodem niet moet rijzen.

Wanneer blind bakken?

Er zijn 3 redenen waarom je kan besluiten om de bodem blind te bakken.

1. Wanneer de bodem langer moet bakken als de vulling omdat de bodem anders nog te zompig/vochtig is. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval met een quiche. De vulling is hier eerder klaar als de bodem. En juist een knapperige bodem is zo lekker bij een goede quiche!

2. Wanneer de bodem wel gebakken moet worden maar de vulling niet. In onze winkel doen wij dit b.v. met de chocolade tartelettes. De bodem moet lekker krokant zijn, maar de vulling moet de oven niet in. Wij bakken de bodem dus al helemaal af en storten daarna de vulling in de tartelettes.

3. Wanneer je een deeg gebruikt die vrij slap is van zichzelf. Als je een boterdeeg gebruikt, dan zit daar relatief veel boter in in vergelijking met de bloem. Hierdoor zakken de zijkanten snel in. Om dit te voorkomen kan je de bakvorm met ongebakken bodem even een half uurtje in de koelkast zetten zodat hij al wel iets terug gekoeld is. Daarna bak je de bodem blind waardoor hij zijn vorm behoud door de druk van de bonen en bakpapier tegen de zijkant van de vorm.

Bodem taart blindbakken

Eerst plaats je het bakpapier over de bodem van de vorm.

Bodem taart blindbakken

Daarna vul je de vorm met bonen en kan je hem afbakken.

Hoe blindbakken?

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een bodem kan blindbakken.

 

Stap 1.

Als eerste rollen we het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm. Zorg ervoor dat je voldoende bloem gebruikt zodat het deeg niet aan het werkblad blijft plakken. Probeer het deeg zo gelijk mogelijk uit te rollen.

 

Stap 2.

Leg het deeg in de vorm en snij het af. Ik doe dit altijd door de roller over de rand van de vorm te bewegen. Hierdoor krijg je een mooie strakke rand. Daarna prik je gaatjes in de bodem zodat het lucht wat eronder zit kan ontsnappen tijdens het bakken.

 

Stap 3.

Nu leg je een stuk bakpapier op de bodem. Ik vind het handig om deze in de zijkanten in te knippen zodat het papier goed past. Stort de bonen op het bakpapier en bak 15-20 minuten af op 180 C. Totdat de randjes licht beginnen te kleuren.

 

Stap 4.

Deze stap is afhankelijk van wat je gaat maken. Gaat er een vulling in die de oven nog in moet? Dan kan je de vulling nu storten.

Ga je een taart maken die niet meer verder gebakken hoeft te worden? Dan zet je de vorm nu zonder bonen en bakpapier nogmaals in de oven voor 6-10 minuten totdat deze mooi goudkleurig en gaar is.

Deeg voor taart uitrollen.
Deeg voor taart uitrollen.
Bodem voor taart blindbakken
Goudkleurige blindgebakken bodem.

En nu jij!

Denk je nu, ‘Ahhh… Ik snap het!’ En wil jij het nu zelf gaan proberen? Ga dan zelf aan de slag met het bakken van de citroen-meringue taart die wij ook in de winkel verkopen. Via deze link kan jij je inschrijven voor het gratis ebook met een stap voor stap uitleg inclusief receptuur en boodschappenlijstje zodat jij thuis ook de lekkerste citroen-taart kan maken!

En heb je de taart gemaakt? Vergeet dan niet de hashtag #kijkjeindekeukenvankelly te gebruiken bij het plaatsten op de socials. Ik vind het zo gaaf om jullie creaties voorbij te zien komen!

Heb je verder nog vragen of wil je mij laten weten of je wat aan dit blog hebt gehad, dan kan je hieronder een reactie achterlaten.

 

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

0 Comments

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest