
Meringue, de één vindt het leuk om te maken en de ander brandt er zijn handen niet aan. Ik vertel je graag hoe je meringue maakt in 15 minuten (+ baktijd). Daarnaast kom je te weten welke 3 verschillende soorten er zijn en voor welke toepassingen je ze gebruikt.
Meringue of merengue?
Laten we als eerste beginnen om dit misverstand de wereld uit te helpen :-). Meringue is het schuim wat wij gaan maken en gebruik je in de keuken. De merengue is een dansstijl die afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek. Laten wij het verder hebben over de meringue!
Welke soorten meringue zijn er?
Er zijn 3 verschillende soorten meringue, ook wel schuimbereidingen genoemd. Namelijk kookschuim, zwaarschuim of rauwschuim. Alle soorten bestaan uit eiwit en suiker. Kenmerkend aan de 3 soorten is dat de verhouding eiwit/suiker nogal uiteen loopt.
Misschien heb je wel vaker over meringue gehoord. Vaak wordt er Italiaanse meringue, Duitse meringue of Franse meringue gezegd. Of ook nog Hollands schuim, of Zwitserse meringue. Maar wat is het nou?!? Zoveel namen voor een beetje opgeslagen eiwit met suiker.
1. Kookschuim, ook wel Italiaanse of Franse meringue genoemd word gemaakt met een suikerstroop die wordt verhit tussen de 115 C en 150 C. Deze meringue is de meeste stabiele van de drie soorten. Door de hoge temperatuur van de suikerstroop garen de eiwitten goed en wordt het een stevig schuim. Door de garing met de suikerstroop is deze ook te gebruiken door zwangere vrouwen, jonge kinderen of ouderen.
2. Zwaarschuim, wordt ook wel Duitse of Zwitserse meringue genoemd. Dit wordt gemaakt door het eiwit samen met de suiker au-bain-marie te verwarmen tot maximaal 40 C. Dit terwijl je blijft roeren, anders dan stolt het eiwit. Als het de juiste temperatuur heeft bereikt dan schenk je het over in de kom van je mixer en sla jet het met de garde luchtig. Zwaarschuim is wat grover schuim. En perfect om in baksels te gebruiken zoals een mousse.
3. Rauwschuim, ook wel Frans of Hollands schuim genoemd wordt niet verwarmd. Dit schuim ken je wellicht wel van de blokken meringue in de patisserieën in Frankrijk, of van de schuimkransjes tijdens kerst en pasen in de supermarkt. Hierbij klop je het eiwit op en voeg je tussendoor suiker toe. Aan het einde spatel je het laatste deel suiker er met de hand doorheen. Hier wordt vaak poedersuiker voor gebruikt, anders blijven de suikerkristallen voelbaar in de meringue. Soms wordt er een klein beetje zetmeel toegevoegd waardoor de structuur langer luchtig blijft.

Onze citroentaart opgespoten met meringue.

De Italiaanse meringue die op de citroentaart wordt gespoten..
Zelf aan de slag met meringue?
In de winkel maken wij het meeste gebruik van de Italiaanse meringue. Dit gebruik ik ook op onze citroen-meringue taarten. Wil jij hier nu ook mee aan de slag? Ik heb een ebook gemaakt met het receptuur van onze citroen-meringue taart. Hierin vind jij ook het recept voor de Italiaanse meringue. Schrijf je in via deze link en ontvang het recept gelijk in je mailbox!
Heb jij verder nog vragen over meringue? Laat jouw vraag dan hieronder achter zodat ik hem kan beantwoorden.
Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.
0 Comments