fbpx

Een 4-luik over vanille..

Toen ik begon met het schrijven van dit blog over vanille bleek al snel dat ik het niet in één blog kan verwerken. Ik kan natuurlijk een algemeen verhaal schrijven over vanille, maar ik wil jullie door middel van mijn blogs juist iets meer vertellen over het product. Hoe het kan dat vanille zo duur is, hoe vanillestokjes gemaakt worden, de verschillende soorten, maar ook waar je het voor kan gebruiken.

Je merkt het al, te veel informatie voor één blog 🙂 In dit blog lees je over mijn eerste ervaring met vanille en waarom het nu zo schaars en duur is. De komende 4 weken publiceer ik elke week 1 blog zodat jullie meer te weten komen over dit mooie product.

Mijn eerste ervaring met vanille.

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe vanillestokjes worden gemaakt? Die mooie bruine, vette en glanzende stokjes. Als je het zakje/buisje openmaakt verschijnt er een glimlach op mijn gezicht. Ik hou van de geur van vanille, maar dan wel de mooie kwaliteit stokjes. Helaas is de prijs nogal opgelopen de laatste jaren.

Ik heb het even nagezocht. Mijn eerste bestelling bij mijn vanille leverancier was 7 April 2016. Op de factuur staat een bedrag van € 55,65 voor 250 gram Vanille Planifolia. Ik weet het nog goed. Ik vond het toen best duur. Maar de kwaliteit van de producten staat voorop, dus dit was de vanille die ik ging gebruiken. Bij elk stokje wat ik gebruikte verscheen er een lach. Lekkere vette dikke stokjes, en die geur!! Te lekker was dat..

Ook ik moet keuzes maken in het gebruik van vanille.

Nu is het September 2018 en maak ik geen gebruik meer van de stokjes. Waarom dat nou weer zal je vast denken. Je gaat toch alleen voor de beste kwaliteit?!? Ja, dat ga ik. Maar als ik je nu vertel dat ik geen € 55,65 meer betaal voor 250 gram maar ongeveer € 240,00 voor dezelfde kwaliteit. Dan ga ook ik als kleine ondernemer een andere keuze maken. Met pijn in mijn hart.

Gelukkig is Twan, mijn leverancier, een topper. Een specialist in vanille. Hij merkt dat er meer patisserieën keuzes gaan maken. En tegenwoordig zijn er veel andere keuzes. Niet de chemische varianten met vanilline, maar goede extracten van top kwaliteit. Een paar maanden geleden kwam hij langs met diverse alternatieven om te proeven en ruiken. En ja, ook deze zijn duur. Maar niet zo duur als de stokjes. Tegenwoordig gebruik ik een vanille extract waar 400 gram vanillemerg op 1 liter gebruikt wordt. Voor 1 liter betaal je nog steeds richting de € 220,00. Maar in vergelijking is dit een stuk goedkoper. Voor mij als kleine ondernemer dus een super goed alternatief.

 

Waarom is vanille zo duur geworden?

Er zijn een aantal redenen waarom vanille zo duur is geworden.

  • In 2016 was de oogst erg slecht. Hierdoor verdubbelde de prijzen op dat moment.
  • In Maart 2017 trok de cycloon Enawo over Madagascar. Een groot gedeelte van de oogst is hierdoor verwoest. Madagascar zorgt voor 85 % van de totale vraag naar vanille. De schaarste werd dus nog veel groter.
  • De boeren hebben tijdens het fermentatieproces grote kans dat de bonen gestolen worden. De prijzen zijn nu zo bizar hoog dat het aantrekkelijk is voor bendes om ze te stelen. Telen is dus best een groot risico.
  • Als laatste is er een machine op de markt gekomen om het fermentatieproces van 3 maanden naar 2 weken terug te brengen. Mooie stokjes levert het niet op. Het aanbod aan stokjes is dus nog kleiner geworden. In de machine gaan klein gesneden groene bonen. De boeren verkopen de bonen voor lagere prijzen, maar daar tegenover hebben ze de kosten niet van het fermentatieproces en is de kans op diefstal niet meer aanwezig tijdens het fermentatieproces.

De verwachtingen zijn helaas niet zo rooskleurig. De kans dat de prijzen weer dalen naar de prijzen van 2015 is niet reëel. Ik blijf hopen dat de prijs van vanille niet naar een nog hoger niveau gaat zodat het echt onbetaalbaar gaat worden.

Voor nu blijf ik extra genieten van producten met goede kwaliteit vanille en ik hoop jullie ook.

De groene peul wanneer deze nog niet rijp is.

Een vanilleplantage.

Wil je weten hoe de stokjes worden gemaakt?

In het tweede deel van het blog vertel ik je meer over het proces van peul tot vanillestokje. Wist je al dat vanille groeit aan een orchidee? Hierboven zie je links een foto van de groene peulen en rechts een foto van een plantage.

 

Het nieuwe blog als eerste ontvangen?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste het 2de blog in je inbox!

 

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

3 Comments

  1. Holly

    Goede uitleg!

  2. Faye

    Heel goed uitgelegd! Ga zo door!

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest