fbpx

Een 4-luik over vanille.. | Nummer 2

 

Toen ik begon met het schrijven van een blog over vanille bleek al snel dat ik het niet in één blog kan verwerken. Ik kan natuurlijk een algemeen verhaal schrijven over vanille, maar ik wil jullie door middel van mijn blogs juist iets meer vertellen over het product. Hoe het kan dat vanille zo duur is, hoe vanillestokjes gemaakt worden, de verschillende soorten, maar ook waar je het voor kan gebruiken.

Je merkt het al, te veel informatie voor één blog 🙂 In het eerste blog kon je al lezen over mijn eerste ervaring met vanille en waarom het nu zo schaars en duur is. In dit tweede blog lees je hoe vanillestokjes gemaakt worden. Wist jij al dat vanille eigenlijk een orchidee is?

 

Hoe ontstaat vanille | de plant.

Iedereen kent hem wel. De orchidee. Vaak staat hij op een lichte plek omdat hij dat nodig heeft. Maar wist je al dat de  vanilleplant (Vanilla planifolia) ook hoort bij de orchideeënfamilie. En dat hij de enige soort is die vruchten produceert die voor de mens eetbaar zijn. Het is een tropische, liaanachtige klimplant die in het wild tot een hoogte van 15 mtr. meestal aan bomen omhoog klimt. De gele, witte of oranjekleurige orchideeachtige bloemen, die in bundels groeien, bloeien slechts één dag en worden oorspronkelijk bestoven door bijen en kolibries. Nu hij niet meer alleen in Mexico groeit wordt hij ook handmatig bestoven.

De vanilleplant is een orchidee en groeit goed in tropische gebieden met een specifieke vochtigheidsgraad. De klimplant  leeft van de lucht, het licht en de vochtigheid. De levensduur van de plant is 12-14 jaar en draagt in die tijd ongeveer 10 keer vruchten. Vanaf het 4e jaar bloeit de plant en krijgt na bevruchting vanillepeulen. Van deze peulen worden de vanillestokjes gemaakt zoals wij deze kennen.

Na 6 tot 9 maanden worden de groene peulen geoogst van de plant. Ze zijn dan nog niet helemaal rijp. Per plant worden ongeveer veertig tot zestig bonen geoogst.

 

Hoe ontstaat vanille | het proces.

Nadat de groene peulen zijn geplukt worden ze gewassen in water van 65°C en vervolgens gestoomd, waardoor ze hun mooie zwarte kleur krijgen. Dan laat men ze drie dagen zweten, in jute zakken of houten kisten verpakt, waardoor het conserveringsproces verder gaat. Daarna worden de bonen twee tot drie maanden gedroogd in de zon. In die periode brengen de boeren de bonen iedere morgen buiten en spreiden ze uit op jute lappen, zodat ze kunnen drogen. Iedere middag worden de bonen weer ingepakt en naar binnen gebracht voor de nacht. In dit proces verliezen ze bijna 2/3 van het gewicht en ontstaan de vanilline kristallen. Hoe hoger het vanilline percentage hoe beter de kwaliteit van het stokje. Tijdens het laatste stadium worden de bonen in houten kisten gedaan die van binnen bekleed zijn met was of paraffinepapier. Hierdoor worden de bonen nog verder geconserveerd en komt de smaak volledig naar buiten. Het eindresultaat is een vanillestokje zoals wij die kennen.

 

Hoe ontstaat vanille | risico’s van het telen van vanille.

Zoals je kan lezen duurt het bijna een jaar van groene peul naar vanillestokje. Een hoop werk wat allemaal met de hand gebeurd. Tegenwoordig is er ook nog eens veel kans op diefstal door bendes in het rijpingsproces omdat het een duur product is. Dit doet de boeren soms besluiten om de groene peulen kapot gesneden aan te leveren aan grote bedrijven. Hierdoor lopen zij niet de kans op diefstal en dragen zij minder risico. De grote bedrijven versnellen het proces van groene peul tot vanillestokje door middel van machines. Het nadeel hiervan is dat dit geen hele bonen zijn, maar hier andere vanille producten van gemaakt worden. Je raadt het al. De prijs van de stokjes wordt hierdoor nog hoger.

Wanneer je en vanillestokje koopt, kijk en voel dan altijd of je stokje nog buigbaar is. Want een hard en verdroogd vanillestokje is niet van goede kwaliteit. En heb je het vanillestokje leeg geschraapt. Gooi hem dan niet weg maar maak er vanillesuiker van. Zorg ervoor dat het stokje schoon en droog is en steek het stokje in een potje met suiker (ongeveer 50gr suiker per stokje). Schud het potje 2 keer per week en na een paar weken heb je heerlijke vanillesuiker.

 

Ik hoop dat je het blog weer met veel plezier gelezen hebt en er wat van geleerd hebt :-).

 

De vanille orchidee.

Vanille aan het drogen.

Wil je weten welke soorten vanille er zijn?

In het derde deel van het blog vertel ik je meer over de verschillende soorten vanille en hun smaakeigenschappen. Heb je het eerste blog gemist en wil je deze graag terug lezen? Via deze link kom je bij het blog ‘Vanille | Waarom is het zo duur?’. 

Het nieuwe blog als eerste ontvangen?

Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste het 2de blog in je inbox!

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

4 Comments

 1. J.spoolder

  Kan men in nederland in de kas ook vanille laten groeien,
  En waar kan men de bonenkopen voor een plant.

  • Kelly | DS Patisserie

   Hi, Ik weet dat er op dit moment wordt gewerkt aan het produceren van Nederlandse vanille in de kas. Nu nog op kleine experimentele schaal. Wellicht in de toekomst echt voor de verkoop. Helaas heb ik geen idee waar je hier in NL de orchidee kan kopen om zelf te kweken in de kas.

  • Kelly | DS Patisserie

   Er is hier een proef mee bezig. Ik weet niet waar de orchidee gekocht kan worden. Wellicht biedt Google uitkomst voor u.

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest