fbpx
Terugblik 2018 DS Patisserie

Dat was hem alweer. Het jaar 2018 is alweer voorbij. In dit blog vind je een terugblik op 2018. Het jaar met een super lange zomer. Ook het jaar waarin ik de laatste bruidstaarten heb gemaakt op bestelling. En het jaar waarin we begonnen zijn aan de naamsverandering van Delicious Sweetness naar DS Patisserie. Wil je weten hoe ik dit jaar zakelijk en privé heb beleefd? Lees dan verder.

 

Een terugblik op 2018.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik even terug moest kijken op de foto’s in mijn telefoon om te zien wat er dit jaar allemaal gebeurt is. Mijn geheugen is niet geweldig en van de meeste dingen die ik mij wil herinneren maak ik foto’s. Laat mij jullie meenemen door mijn 2018. In de eerste week van Januari belande de catalogus van BEKO Verpakkingen op de deurmat. Ze hebben mij December 2017 gevraagd of ik een paar tartelettes wilde maken ter ondersteuning van hun producten in de catalogus. Ze waren opzoek naar iets vernieuwends, iets anders dan anders en dachten dat ik ze hierbij kon helpen. Hoe gaaf is dat! Zo leuk om dit dan terug te zien en in je handen te hebben. Een catalogus die bij vele bakkers in Nederland wordt verspreid.

Catalogus BEKO Verpakkingen

De catalogus van BEKO Verpakkingen

Catalogus BEKO Verpakkingen.

Tartelettes van DS Patisserie in catalogus van BEKO Verpakkingen.

Bijkomen van 2017.

Verder heb ik begin Januari een midweek op de Veluwe gezeten. De Decembermaand van 2017 had er zo ingehakt dat ik goed gaar was na de jaarwisseling. De planning was een midweek werken aan het bedrijf. Dingen waar ik normaal niet aan toekom. Helaas besloot mijn lichaam om ziek te worden in rust. Uiteindelijk heb ik niet zoveel kunnen doen als ik zou willen, maar was het wel even lekker. In deze dagen ben ik nog wel een dag naar het bakkerijmuseum in Hattem geweest met mijn zus en nichtjes. Ik zie ze niet zo vaak omdat de familie in het oosten woont. Dit leek mij dus een leuk iets om samen heen te gaan. En wat hebben ze genoten, een groot feest was het voor ze. En ze mochten zelf nog bakken ook! 🙂

Mijn nichtjes aan het bakken.

Valentijn, Pasen en Antwerpen. 

Eind januari ben ik mij gaan storten op het assortiment voor Valentijnsdag. Ik heb een aantal bonbonnières in hartvorm gemaakt gevuld met truffels. Deze sloegen goed aan en gaan er dus zeker weer komen dit jaar. Ook in Maart kon ik lekker met chocolade bezig voor de paasdagen. Ik heb zoveel goede reacties gehad op de paaseieren wat mij stukje zekerder heeft gemaakt met chocolade. Zelfs vakgenoten die veel met chocolade werken verbaasden zich over wat ik maakte. Toch leuk om te horen!

Valentijnsdag DS Patisserie Den Haag

Chocolade hartvorm gevuld met chocoladetruffels.

Valentijnsdag DS Patisserie Den Haag

Millefeuille gevuld met frambozen en vanille crème.

Pasen paaseieren DS Patisserie Den Haag

Paaseieren van chocolade met diverse decoraties.

DS Patisserie Den Haag

Nieuwe tartelette.

In Maart kwam er een nieuwe tartelette in het assortiment welke nu bij de hardlopers hoort. De tartelette pistache-framboos, alleen maar goede en verassende reacties. Daar doe je het voor 🙂 Ook hadden we nog een grote last-minute macaron klus. Voor de opening van restaurant Kruydt in Delft hebben wij 450 zakjes gemaakt gevuld met 2 logo macarons. Deze zijn erg goed in de smaak gevallen werd mij verteld. In 2019 wil ik mij weer meer richten op logomacarons. Voor bedrijven is dit natuurlijk een originele en lekkere manier om zich te onderscheiden.

Trendtour door Antwerpen met Chocolade Compleet.

Op 5 April ben ik met Tessa van het blog Patesserie op trendtour geweest naar Antwerpen. Dit werd georganiseerd door Chocolade Compleet. We zijn langs 6 verschillende bedrijven geweest met een hele groep bakkers. Hier kwam ik erachter dat ik in sommige dingen nogal anders ben als andere vakgenoten. Ik heb daar chocoladefiguren en macarons in de winkels zien liggen die bij mij in de prullenbak belanden. Stukken eraf of macarons die gebarsten zijn. Dan ligt mijn standaard duidelijk hoger. Dit maakt ons dan ook wie wij zijn.

Blij verast werd ik door Pierre Marcolini en Joost Arijs, 2 verschillende chocolatiers met meerdere vestigingen. De eerste is niet zo klein meer, maar duidelijk niet commercieel geworden. Super mooie smaken, ik ben fan! Ook Joost Arijs is super! Als ik hier binnen loop dan weet ik waar ik later naartoe wil wanneer ik een chocolaterie open. De verpakkingen kloppen, alles zo mooi. Top! Ook zijn we naar de Chocolate Line geweest van Dominique Persoone. Hij wordt internationaal geroemd. Zijn chocolade is ok, maar commercieel geworden. Voor mij staan Pierre Marcolini en Joost Arijs op een hoger voetstuk. Ik had hoge verwachtingen van de Chocolate Line, maar ben behoorlijk teleurgesteld. Helaas.

chocolade compleet trendtour antwerpen

Folder van de Trendtour in Antwerpen.

Patesserie blog DS Patisserie

Tessa en ik tijdens de Trendtour in Antwerpen.

Joost Arijs antwerpen chocolade compleet

Bonbons van Joost Arijs.

pierre marcolini antwerpen chocolade compleet

De winkel van Pierre Marcolini in Antwerpen.

Ondernemen is risico’s nemen.

Midden April ben ik gezellig met mijn zus op pad geweest naar Tilburg. Daar zijn we naar een concert van Clouseau geweest, voor ons jeugdsentiment. Samen hebben we er een gezellige dag van gemaakt en zijn we langs Friandries geweest. Een jonge chocolatier die ooit is begonnen als kok en daarna de chocolade in is gegaan. Zij zijn de bedenker van de Koningsbonbon. Een bonbon in de vorm van het hoofd van Willem-Alexander. Zoals jullie wellicht gehoord en gezien hebben waren wij exclusief verkooppunt in Den Haag. Wij dachten dat dit wel moest gaan lopen, dat kon toch niet anders in Den Haag. Helaas… Soms is ondernemen risico’s nemen, op je bek gaan en doorgaan. We bleven met een behoorlijke lading bonbons zitten. Gelukkig vonden de toeristen het in de zomer wel leuk en hebben we toch nog wat kunnen verkopen.

koningsbonbon friandries tilburg

De koningsbonbon gemaakt door chocolaterie Friandries.

Buiten aan het werk tijdens de vakantie in Marly-Gomont.

Genieten op vakantie.

In Mei zijn we een paar dagen weg geweest naar Frankrijk, inkopen doen en even relaxen. We zaten toen in het huisje waar ik ook zit terwijl ik dit blog schrijf. Het was de eerste keer dat we naar deze plek toe gingen. Wat een top locatie zeg! Een huisje in Marly-Gomont, midden tussen de weilanden. De boodschappen zijn wat verder rijden, maar dan heb je wel wat. Als ik een miljoen win dan wordt dit mijn plekje.

Als wij ergens heengaan op vakantie vindt ik het belangrijk dat het klopt. De inrichting moet comfortabel aanvoelen. Er moet een fatsoenlijke keuken inzitten en een tuin. Deze plek is helemaal super want hij heeft buiten in de serre een jacuzzi die dus het hele jaar door gebruikt kan worden. Er kunnen 2 wanden open waardoor je bij mooi weer over de weilanden uit kan kijken en de zon kan zien opkomen als je er op tijd inligt. 🙂 Nu is het hier een paar graden onder nul, heerlijk om in het warme water te stappen en te genieten. Totaal ontspannen en vol energie kom je er dan weer uit.

De meest bijzondere bruidstaart.

En toen was het 6 Juli 2018. De dag dat mijn kleine grote broertje ging trouwen. Ik mocht de bruidstaart maken, De meest bijzondere bruidstaart die ik ooit gemaakt heb. We zijn de avond van tevoren naar het oosten gereden want het was nogal warm. Ik durfde het niet aan om de taart 2 uur lang ongekoeld te vervoeren. Op de dag zelf dus vroeg op om de taart te maken. Best nog even stress omdat je niet in je eigen vertrouwde omgeving werkt. Maar het is gelukt en ze waren er super blij mee. Trots en blij toen het aansnijmoment daar was. Ze hebben genoten en ik ook. Het was een super mooie dag waarbij alles klopte. De ceremonie, decoratie, de plek en het diner aan een lang tafel in de tuin. Genieten…

Taarttopper bruidstaart gemaakt door DS Patisserie voor mijn broertje.
Bruidstaart gemaakt door DS Patisserie.

In September waren er eindelijk weer wat dagen waarbij de temperatuur onder de 20 graden zakte en kon ik weer aan de slag met chocolade. Vanaf April is het zo warm geweest in de bakkerij dat dit helaas niet eerder mogelijk was. Tussendoor is ook deze nieuwe website online gekomen en ben ik gestart met bloggen. Leuk om jullie zo op de hoogte te kunnen houden wat het ondernemerschap met mij doet, maar ook om kennis met jullie te delen. 

Het najaar begint.

Eind September is de eerst plaat gevuld speculaas alweer de oven in gegaan. Voor het eerst heb ik meegedaan aan een keuring. Doodeng! Mijn gevoel was vooral; Wat moet ik als ‘klein meisje’ zonder opleiding in het bakkersvak tegenover al die bakkers met jarenlange ervaring. Zo voelde ik mij nog best vaak. Gelukkig ben ik hier dit jaar ook in gegroeid en heb ik steeds vaker lak aan wat mensen denken over mij. Na wat kleine aanpassingen kwam daar voor mij en onze klanten de perfecte speculaas uit. Tijdens de keuring bleken de meningen hierover verdeeld. De vakjury was positief, terwijl de consumentenjury niet zo blij was met het product. Wat ik hiervan vooral geleerd heb is dat smaken nogal verschillen. Ik heb geen standaard smaak en doe veel op mijn eigen smaak en gevoel. Dit blijf ik dan ook lekker volgen. Onze klanten komen bewust naar ons toe omdat ze onze smaken waarderen.

Nieuwe website DS Patisserie.

Nieuwe website is online.

Gevuld speculaas gemaakt door DS Patisserie.

Testbakken voor de speculaaskeuring.

Paris. Je t’aime…

En toen was het Oktober. Het moment waar ik zo naar uitgekeken heb. Parijs… Op zondagmorgen ben ik met de Thalys naar Parijs vertrokken en op woensdag avond was ik terug. Ik heb genoten, verwonderd, gegeten en gewandeld. Wat een mooie stad, dat ik hier nooit eerder ben geweest. Uiteraard heb ik veel patisserieën bezocht, behoorlijk wat kilometers gemaakt, een fotoshoot gedaan en genoten van het leven. Binnenkort komt er een blog online over mijn reis naar Parijs. Dit blog is al zo lang en als ik alles ga vertellen dan komt er geen eind aan dit blog. 🙂 Hieronder al wel vast enkele foto’s.

Parijs patisserie Eric Kayser
chocoladeletters door DS Patisserie

Ingepakte chocoladeletters.

Royal christmas DS Patisserie

Drukte op de Royal Christmas Fair.

De drukke feestdagen in het verschiet.

In November zijn we begonnen met het maken van de chocoladeletters en ben ik bezig geweest om het kerstdessert te ontwerpen. Ik heb hier altijd zoveel plezier in, bezig met productontwikkeling is iets waar ik blij van wordt. Zeker als het dan nog lukt ook wat er in je hoofd zit. Daarnaast zijn we begonnen met het produceren van de langer houdbare producten voor de kerstmarkt. Een lekkere drukke maand dus. Terwijl ik druk bezig was met dit alles werd ik met Sinterklaas geveld door de griep. Sinds hele lange tijd heb ik 3 dagen onder een deken op de bank gelegen. Een goede vriendin van mij zei nog. Als jij ziek op de bank gaat liggen dan ben je ook echt ziek. Normaal knal ik er wel doorheen, maar dat ging dit keer echt niet. Nadat ik weer een klein beetje kon werken dan ook gelijk aan de slag gegaan. Na een week kon ik eindelijk weer hele dagen volhouden. Perfecte timing was dit zo vlak voor de Royal Christmas fair. Snel volle bak aan de macarons voor de feestdagen. Dit jaar zijn we de kerstmarkt en kerstdagen beter door gekomen als vorig jaar. Robert-Jan heeft de winkel nog door gedaaid tot 30 December. Ik ben 27 December samen met de hondjes naar Frankrijk gereden om hier lekker een paar dagen alleen te kunnen werken. Soms vinden we het heerlijk om even alleen te zijn. Wij zijn tenslotte 24/7 bij elkaar en weten dan ook dat het belangrijk is elkaar deze ruimte te geven.

 

Zorgen voor jezelf.

Verder ben ik blij dat ik in Mei een coachingstraject heb gevolgd bij Meta van Metavita. Ze heeft mij weer relaxter in het leven laten staan, ervoor gezorgd dat ik beter op mijn voeding let waardoor ik meer energie heb. En door haar ben ik meer op mijn grenzen gaan letten. Niet altijd maar doorgaan, maar ook tijd nemen voor jezelf zonder schuldgevoel. Ik ben aan het denken gezet en zit nu lekkerder in mijn vel en stel minder dingen uit. Nu ik dit zo terug lees kijk ik terug op een mooi jaar. Een jaar waar ik veel heb geleerd en keuzes heb gemaakt zodat we 2019 nog beter met de winkel bezig kunnen. Graag wil ik iedereen bedanken die op welke manier dan ook bijgedragen heeft aan dit prachtige jaar. Op naar 2019!

Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.

6 Comments

 1. Gerda

  Erg mooi geschreven Sandy. Petje af wat je allemaal doet!

  • Kelly | DS Patisserie

   Dank je wel Gerda. Ik doe het met veel plezier. 🙂

 2. Annely

  Superleuk om te lezen hoe je vol enthousiasme staat voor je product. Hoe je je droom achterna reist. Als je het durft te dromen…..
  Klein beetje jaloers op jou kwaliteiten. Ik kijk uit naar je volgende blog. Lfs Annely

  • Kelly | DS Patisserie

   Wat een lieve woorden Annely dank je wel. Ik ben zo blij dat ik mijn droom achterna ben gegaan. Het kost bloed weet en tranen. Maar het is het zo waard!

 3. tessa

  Een mooi jaar en op naar een nog veel mooier 2019! Hoop dat we samen vaker op pad kunnen, zo leuk om onze gezamelijke passie te delen.

  • Kelly | DS Patisserie

   Ja! We gaan zeker vaker samen op pad dit jaar! Super leerzaam en gezellig samen.

Kleurrijke foto van macarons gemaakt door DS Patisserie in Den Haag

Wil jij tips en inspiratie ontvangen?

 

Schrijf je in en ontvang 2 x per maand onze Sweet Talk met de leukste tips, onze blogs en inspiratie.

Yes! Zodra de volgende Sweet Talk verzonden wordt dan ontvang jij deze ook.

Pin It on Pinterest