Als Franse patisserie hebben wij in Januari uiteraard de Galette des Rois in het assortiment. Helaas in 2022 even een jaar niet. Excuses voor het ongemak! Bij onze Franse klanten bekend, maar bij andere klanten iets minder. In dit blog lees je wat de Galette des Rois precies is en kom je een stukje te weten over deze Franse traditie en de historie ervan.
Wat is een Galette des Rois, ook wel Driekoningentaart genoemd?
De Galette des Rois is een taart gemaakt van bladerdeeg. Hij wordt gevuld met frangipane, een soort amandelcrème op basis van amandel, roomboter, suiker, eieren en bloem. Soms wordt hier nog bruine rum of banketbakkersroom aan toegevoegd. Hij wordt speciaal gemaakt voor Driekoningen.
Driekoningen, een christelijke feestdag, werd lange tijd gevierd op 6 Januari. Precies 12 dagen na Kerstmis. Wanneer 6 januari niet op een zondag valt wordt het op de eerste zondag van Januari gevierd. Dit omdat de gelovigen niet op een doordeweekse dag naar de mis mochten gaan. Tegenwoordig wordt de Driekoningentaart de hele maand Januari gegeten. Dit jaar valt 6 Januari wel op een zondag.
De historie van de Galette des Rois.
Epiphany, het Franse woord voor Driekoningen komt van een Griekse woord dat ‘openbaring’ betekent. Sinds de 4de eeuw is Driekoningen voor de christenen op 6 Januari. Volgens de verhalen stamt Driekoningen af van de zoektocht naar een nieuwe koning voor het Joodse volk. De koningen Caspar, Balthasar en Melchior zagen een heldere ster aan de hemel. Dit betekende dat er een koning geboren was. De drie heren volgden de ster en kwamen uit bij de stal van Maria en Jozef in Bethlehem. Hier lag Jezus in de kribbe. De drie koningen werden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Dit omdat ze vanuit het Oosten naar Bethlehem reisden.
Vanaf de 14de eeuw is in de taart een fève verstopt. Vroeger was dit een boon dat staat voor een nieuw leven. De geboorte van Jezus. Later werd dit een muntstuk of amandel. Sinds de 19de eeuw is dit vaak een porseleinen beeldje. Veel bekende Franse patissiers hebben elk jaar een nieuwe collectie met porseleinen beeldjes waardoor dit echte collector items zijn geworden.
Wat is er zo speciaal aan de fève?
De fève is toch wel een dingetje. Hier hangen nogal wat tradities aan vast. Degene die de boon in zijn stuk taart heeft wordt gekroond tot koning voor één dag. Om het verdelen van de taartpunten eerlijk te laten verdelen gaat het jongste kind van het gezin onder tafel zitten en kiest blind naar welk persoon de punt gaat. Hierdoor is het een verassing naar wie het ‘winnende’ stuk taart gaat. Vroeger werd de taart gesneden in het aantal personen die aanwezig waren, plus 1 punt extra. Dit stuk was voor de eerste hulpbehoevende of arme die aanklopt. Naast de fève wordt er een papieren kroon mee geleverd die wordt gedragen door de koning voor één dag.
Ongebakken Galette des Rois waar een patroon in gesneden is.
Galette des Rois waar het patroon duidelijk zichtbaar is.
De kroon die gedragen mag worden door de koning voor één dag.
Nog wat leuke weetjes op een rij over de Galette des Rois:
- De Galette is niet in elke streek een taart van bladerdeeg en frangipane.
- In het zuiden is het een kransvormige brioche met gekonfijt fruit en oranjebloesem.
- De verzamelaars van de fève worden ook wel fabofielen genoemd
- Tegenwoordig eet 85 % van de Franse bevolking de Galette des Rois.
- De prijs van een galette varieert van € 3,37 bij de Carrefour tot € 35,00 bij patissier Pierre Hermé.
- In de Galette des Rois die wordt aangesneden in het paleis van de Franse president zit geen fève verstopt. Het kan niet zo zijn dat iemand anders als de koning gekroond wordt tot koning voor één dag. 🙂
Nou, ik hoop dat ik je een klein beetje kennis heb kunnen bijbrengen over deze traditie. In Nederland kennen wij het niet echt, maar dat neemt niet weg dat de Galette des Rois gewoon heel erg lekker is en altijd gegeten kan worden.
Wil jij vaker op de hoogte gehouden worden over leuke Franse tradities, blogs over ondernemen of tips voor bakken? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste een nieuw blog in je inbox!
Wil je reageren op dit blog? Laat je reactie dan hieronder achter.
0 Comments